Pieczony ziemniaczek z koperkiem

Ziemniaki zawierają m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, witaminy: K, B1, B2, B6, C. Wbrew rozpowszechnionej opinii ziemniaki nie tuczą. Ziemniaki mają wysoką wartość odżywczą dzięki węglowodanom (w większości skrobii) i białkom.

Proponuję bardzo proste danie dla naszego alergika:


Pieczone ziemniaczki z koperkiem


Pieczony ziemniaczek z koperkiem

Składniki:
1 ziemniak, najlepiej odmiana czerwona, mały lub średni;
gałązka koperku;
łyżeczka margaryny bezmlecznej;
sól, wg uznania;
folia aluminiowa.

Przygotowanie:

Nastawić piekarnik na 200°C.

Umytego ziemniaka zawinąć w spory kawałek folii aluminiowej.


Zawinięty ziemniak włożyć do naczynia żaroodpornego bądź blaszki.
Wstaw całość do piekarnika na 1,5h.


Długość pieczenia ziemniaczka zależy od jego wielkości. Mały ziemniaczek potrzebuje około godziny, troszkę większy półtorej godziny. Jeśli chesz sprawdzić czy ziemniak jest gotowy możesz użyć do tego patyczka do szaszłyków. Poprostu przebij ziemniaczka wraz z folią aluminiową. Jeśli patyczek przeszedł przez całość gładko znaczy, że ziemniak jest gotowy.

Po wyciągnięciu ziemniaka z piekarnika obierz go ze skórki i pokrój w kostkę, następnie posyp drobno pokrojnym koperkiem. Jeśli masz w domu margarynę bezmleczną możesz plasterek margaryny położyć na wierzchu pokrojonego ziemniaka.

Może masz ochotę jeść z dzieckiem? Możesz dodać do swojego ziemniaczka trochę śmietany lub jogurtu.

Wersja dla nie-alergika:


Pieczony ziemniak ze śmietaną
Życzę smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s