Dynia (Acorn squash)

 Dynia jest znakomita dla małego alergika jest bogata w białko, witaminy z grupy B, witaminę A, wapń, żelazo, magnez i fosfor. Pięknie wygląda, a co chyba najważniejsze dla naszych pociech, jest bardzo smaczna.

Polecam łatwy do wykonania przepis na dynię:

Dynia pieczona z brązowym cukrem

 Składniki:

  • 1 squash;
  • 3 łyżki cukru brązowego.

 Przygotowanie:

 Nagrzej piekarnik na 200°C. Rozcinamy dynię w poprzek, na pół. Wydrążamy pestki.

Z folii aluminiowej robimy krążki jako podstawki pod dynię. Układamy je w naczyniu żaroodpornym.

Do każdej dyni wsypujemy po 1,5 łyżki cukru brązowego. Cukru można dodać więcej jeśli otwór dyni jest wystarczająco duży.

Na dno naczynia żaroodpornego wlej szklankę wody.

Całość przykryj kawałkiem folii aluminiowej.

Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika na 1h. Po godzinie wyciągnij dynię i ostrożnie przełóż do małej miseczki. Jeśli miseczka jest duża możesz dynię przełożyć razem z aluminiowym krążkiem. Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s