Mięsne paluszki

Po raz pierwszy potrawę tę jadłam w Chorwacji. Oryginalnie do jej przyrządzenia używa się dwóch rodzajów mięs; wołowiny i jagnięciny. Z racji, że o jagnięcinę nie jest łatwo, przerobiłam oryginalny przepis. Myślę, że Wasz mały alergik polubi mięsne paluszki.


Składniki:
  • 500g mielonej wołowiny;
  • 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki lub kolędry;
  • 2 łyżki gorącej wody;
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • sol, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Mięso przełóż do miski. Dodaj pokrojoną cebulę i pietruszkę. Zgnieć dwa ząbki czosnku i dodaj do reszty. Wlej wodę i wsyp sodę. Wymieszaj całość dokładnie.

Z otrzymanej masy mięsnej uformuj paluszki i ułóż je na pergaminie lub folii aluminiowej.

 Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i układamy paluszki. Smażymy aż nasze paluszki z każdej strony zbrązowieją.

Dla dzieci z alergią na mleko krowie proponuję podać to danie z keczupem. Rodzice mogą jeść je z jogurtem greckim.

Życzę smacznego!

One thought on “Mięsne paluszki

  1. Pingback: Kalafior po indyjsku | Idealna Pani Domu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s