Pierniczki

Jak zapewne się domyślacie pierniczki są bez jajek i mleka. Gwarantuję, że  Wasze pociechy będą zachwycone smakiem pierniczkowych serc.

Składniki:

  1. 2 szklanki mąki;
  2. 3/4 szklanki cukru;
  3. 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  4. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  5. 1/2 łyżeczki soli;
  6. 2 łyżeczki cynamonu;
  7. 1 i 1/2 łyżeczki kardamonu;
  8. 1 łyżeczka imbiru;
  9. 1 łyżeczka mielonych goździków;
  10. 1/2 łyżeczki sproszkowanego ziela angielskiego;
  11. 100 g margaryny;
  12. 1/4 szlkanki wody;
  13. 1/4 szklanki melasy.

Przygotowanie:

Do miski wsyp wszystkie składniki od 1 do 10 (mąka, cukier, …, gożdziki, ziele angielskie). Przyprawy korzenne możesz zastąpić gotową przyprawą do pierników.

Za pomocą łyżki bądź innego narzędzia wymieszaj suche składniki.

Do dokładnie połaczonych suchych składników dodaj 100 g margaryny.

Ręką połącz margarynę z suchymi składnikami.

Wlej 1/4 szklanki wody.

Wlej 1/4 szklanki melasy. Jeśli nie masz melasy użyj sztucznego miodu. Jeśli Twoje dziecko jest gotowe by spożywać miód naturalny możesz nim również zastąpić melasę.

Z całości wyrób ciasto. Na początku ciasto możesz wyrabiać w misce, gdy ciasto zacznie tworzyć spójną całość możesz dokończyć zagniatanie na stolnicy lub dużej desce opruszonej mąką. Jeśli ciasto jest za suche możesz dodać odrobinę wody lub melasy, gdy ciasto jest za mokre dodaj mąki.

Podziel ciasto na dwie części, każdą część zawiń z spory kawałek folii spożywczej. Owinięte ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki. Jeśli nie masz czasu by czekać aż ciasto się ochłodzi możesz pominąć ten etap, ale pamiętaj, że możesz mieć problem z wałkowaniem ciasta.

Tu moje dzieciaczki nie mogły się doczekać wykrawania pierniczków więc naznaczyły serduszkiem jeden kawałek ciasta.

Przygotuj foremki do wykrawania Twoich pierniczków. Nasze pierniczki będą mniejszymi bądź większymi sercami.

Możemy zabrać się do wałkowania. Ciasto podsypuj mąką by nie przywarło do stolnicy. Rozwałkuj ciasto na grubośćoc 3 do 5 mm. W tym momencie do pracy możesz zaprosić dzieci, one napewno z ochotą pomogą.

Wykrojone pierniczki możesz przekładać na pergamin przy użyciu łopatki do przewacania. Za jej pomocą żaden pierniczek nie ulegnie przerwaniu.

Pierniczki należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 7 min. Po upieczeniu należy odczekać 10 min, by wystygły i stwardniały.

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s