Babeczki z marmoladą i kokosem

Babeczki oczywiście nie zawierają jaj i mleka, są puszyste i wilgotne. Twój mały alergik będzie nimi zachwycony.

Składniki:

  1. 1 i 1/2 szklanki mąki;
  2. 3/4 szklanki cukru;
  3. 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  4. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  5. 1/4 łyżeczki soli;
  6. 1 łyżeczka cynamonu;
  7. 1/2 łyżeczki imbiru;
  8. 1/2 łyżeczki sproszkowanego ziela angielskiego;
  9. 1/2 łyżeczki kardamonu;
  10. 1/2 łyżeczki goździków;
  11. 1 szklanka wody;
  12. 5 łyżek oleju;
  13. 2 łyżki alkoholu np. wódki, rumu, amaretto… Alkohol możesz zastąpić octem.
  14. 1 łyżka melasy;
  15. 1 łyżeczka wanilii;
  16. 6 łyżek marmolady;
  17. 2 łyżki wiórek kokosowych, opcjonalnie.

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180 °C.

Wszystkie suche składniki, od 1 do 10, wsyp do miski. Przyprawy korzenne możesz zastąpić gotową przyprawą piernikową w ilości około 3 łyżeczek. Wymieszaj je dokładnie.

Dodaj mokre składniki czyli te z pozycji od 11 do 15. Melasę możesz zastąpić sztucznym miodem. Alkohol możesz zastąpić octem. Wymieszaj wszystko dokładnie mikserem bądź trzepaczką.

Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolej troszkę wody.

Wyłóż formę do babeczek specjalnymi foremkami papierowymi.

Wlej do każdej foremki  2-3 łyżki ciasta, następnie włóż do foremek po łyżeczce marmolady.

Teraz przykryj marmoladę ciastem, wystarczy  2-3 łyżek. Wierzch babeczki posyp wiórkami kokosowymi.

Wstaw blaszkę z babeczkami do piekarnika na 20 – 25 min.

Smacznego!

One thought on “Babeczki z marmoladą i kokosem

  1. Pingback: Ozdabianie babeczek | Idealna Pani Domu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s