Kopytka z koperkiem

Wszelkie kluchy to chyba to co dzieci lubią najbardziej. Kopytka z koperkiem wg mojego przepisu nie zawierają jaj ani mleka. Kopytka te możesz odgrzewać na pateli, będziecie mieli wówczas zupełnie nowe danie dla swojego alergika.

Kopytka z koperkiem

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki;
  • 4 łyżki mąki pszennej;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżka koperku;
  • 3 łyżki oleju;
  • 1/4 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Ziemniaki należy obrać i ugotować z odrobiną soli. Po ugotowaniu i odcedzeniu należy je dokładnie ugnieść lub zmielić. Ziemniaki mogą być te, które ugotowaliśmy poprzedniego dnia. Dodaj następnie posiekany koperek.

Bardzo ważne by właśnie teraz nastawić spory garnek napełniony wodą do połowy. W czasie kiedy będziemy zajmowali się ciastem na kopytka woda się zagotuje. Pamiętaj nigdy nie zostawiaj ciasta na kopytka zbyt długo ponieważ rozlecą się podczas gotowania. Zaraz po uformowaniu kopytek należy je ugotować.

Umieść ziemniaki w misce i dodaj mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, sól, wymieszaj.

Wlej olej i zagnieć ciasto. By lepiej wyrobić ciasto możesz zagniatać je na stolnicy bądź dużej desce oprószonej mąką. Jeśli ciasto się klei, dodaj więcej mąki. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę oleju. Konsystencja ciasta będzie się zmieniać w zależności od odmiany ziemniaków jakich użyjecie. Polecam ziemniaki żółte i sypkie. Poniższe zdjęcie pokazuje już wyrobione ciasto na kopytka.

Podziel ciasto na cztery części. Z każdej części zrób wałeczek a następnie pokrój go po skosie na 13 milimetrowe kawałki- kopytka.

Kopytka układaj na oprószonej mąką stolnicy.

Teraz, gdy woda już się gotuje należy ją osolić i wlać do niej trzy łyżki oleju.

Wrzuć część kopytek  do gotującej się wody, przemieszaj. Teraz wrzuć następną część kopytek i znowu przemieszaj. Mieszanie jest bardzo ważne, zapobiegnie ono posklejaniu kopytek. Pamiętaj o delikatnym mieszaniu. Nie przykrywaj garnka pokrywką, będzie kipić!  Przygotuj łyżkę cedzakową. Kiedy wszystkie kopytka wypłyną na powierzchnię poczekaj 30 sekund i zacznij wyławianie ich. Jeśli będziesz gotował/ła kopytka zbyt długo rozgotują się.

Propozycja podania:

Smacznego!

One thought on “Kopytka z koperkiem

  1. Pingback: Gulasz z papryką i czarnym kardamonem | Idealna Pani Domu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s