Gulasz z papryką i czarnym kardamonem

Drobne kawałeczki wieprzowiny w sosie paprykowym napewno polubią Twoje dzieci. To danie, podobnie jak wszystkie z mojego bloga nie zawieraja jaj ani mleka.

Gulasz z papryką i czarnym kardamonem

Składniki:

  • 0.5 kg wieprzowiny;
  • 1 łyżka oleju;
  • 1 średnia cebula;
  • 2 sztuki czarnego kardamonu;
  • 5 kuleczek ziela angielskiego;
  • 3 liście laurowe;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1/2 czerwonej papryki;
  • 2 szklanki wody;
  • 2 łyżeczki papryki czerwonej;
  • sól i pieprz do smaku.
Składniki do zagęszczenia sosu:
  • 1/2 szklanki wody;
  • 2-3 łyżki mąki pszennej.

Przygotowanie:

Mięso należy opłukać i pokroić w drobną kostkę.

Pokrój cebulę w drobną kostkę.

Na  rozgrzany olej w rądelku wrzuć pokrojoną cebulę, kardamon, liście laurowe oraz ziele angielskie.

Mieszając od czasu do czasu czekaj aż cebulka się zeszkli i zacznie miejscami rumienić.

Uwaga! Piękny zapach przypraw rozejdzie się po całym mieszkaniu.

Do zeszklonej cebuli wciśnij dwa ząbki czosnku. Mieszaj wszystko przez 30 sekund.

Dodaj mięso do cebuli. Przemieszaj wszystko od czasu do czasu by się nie przypaliło.

Podsmażaj tak długo aż mięso zbieleje. Jeśli chcesz możesz mięso lekko przyrumienić.

Jeśli Twoje mięso zrobiło się białawe wlej do niego 2 szklanki wody, dodaj pokrojoną paprykę i wsyp 2 łyżeczki mielonej papryki.

Teraz zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką. Duś potrawę około 30 minut lub do czasu gdy mięso zmięknie.

Przygotuj zaklepkę do zagęszczenia sosu: w szklance zmieszaj wodę z mąką, tak by nie było grudek, możesz to zrobić przy pomocy ubijaczki. Teraz wlewaj zaklepkę do gulaszu szybko mieszając, gdyż sos będzie gęstnieć. Całość pogotuj jeszcze 3 minuty. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Poniżej propozycja podania. Przepis na kopytka znajdziecie tu.

Smacznego!

One thought on “Gulasz z papryką i czarnym kardamonem

  1. Pingback: Placki ziemniaczane | Idealna Pani Domu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s