Gofry

Gofry kojarzą mi się z wakacjami. Właśnie kupiłam truskawki i pomyślałam, że dziś bedziemy mieli w domu lato. Zapraszam na gofry! Gofry dla każdego, nawet dla alergika.

Przepis nie zawiera mleka krowiego ani jaj. Smakują wyśmienicie, koniecznie spróbujcie.

Gofry dla małego alergika

Składniki:

  1. 2 1/2 szklanki mąki;
  2. 3/4 szklanki cukru;
  3. 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  4. 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  5. 1/2 łyżeczki soli;
  6. 2 1/2 szklanki mleka ryżowego lub sojowego;
  7. 1/4 szklanki oleju;
  8. 1 łyżeczka wanili.

Przygotowanie:

Do miski wsyp suche składniki z pozycji od 1 do 5. Wymieszaj suche składniki dokładnie.

 Dodaj do suchych składników mokre, czyli te z pozycji od 6 do 8.

  Twoje dziecko napewno z chęcią pomoże z wsypywaniem i wlewaniem składników.

Wymieszaj wszystko dokładnie. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, wtedy gofry będą chrupiące.

Czas na pieczenie gofrów. Nagrzej gofrownicę i posmaruj ją pędzelkiem z olejem lub spryskaj olejem w spreju. Smarowanie gofrownicy jest ważne, Wasze gofry nie będą się rozrywały w trakcie otwierania gofrownicy. Smaruj gofrownicę przed każdym wlewaniem ciasta.

Do nagrzanej i natłuszczonej gofrownicy wlewaj po 1/2 szklanki ciasta na każdego gofra. Oczywiście każda gofrownica jest inna więc najlepiej zapoznać się z instrukcją obsługi Waszej.

Upieczone gofry na złoty kolor wyciągaj za pomocą drewnianego narzędzia, np. patyczka do szaszłyków.

Upieczone gofry ukłóż na ręczniku papierowym by nie zaparowały.

Z całej porcji ciasta wychodzi 14 gofrów.

Poniżej znajdziecie poropozycje podania gofrów dzieciom:

Propozycja z dżemem i truskawkami.

Tu gofr z syropem klonowym i rodzynkami.

Dorośli mogą wzbogacić swojego gofra o bitą śmietanę.

I jeszcze dwie propozycje podania.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s