Kurczak po indyjsku

Kurczak po indyjsku

Składniki:

  • 12 udek z kurczaka, najlepiej bez kości i skóry;
  • 1 spora cebula;
  • 2-3 łyżki oleju;
  • 1 pałka cynamonu, jeśli nie masz pałki cynamonu możesz użyć 1 łyżeczkę sproszkowanego cynamonu;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1/2 łyżeczki imbiru, może być sproszkowany lud utarty świeży;
  • 1 puszka mleczka kokosowego;
  • 1 1/2 łyżeczki curry;
  • 2-3 łyżeczki przecieru/koncentratu pomidorowego;
  • sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Pałkę cynamonu i pokrojoną drobno cebulę i  podsmażaj na oleju. Jeśli używasz sproszkowanego cynamonu dodaj go dopiero razemem z curry, inaczej się przypali.

Do przyzłoconej cebulki wciśnij dwa ząbki czosnku, mieszaj wszystko przez 30 sekund i zacznij wkładać kurczaka na patelnię.

Obsmaż udka z dwóch stron.

Do przysmażonych udek wlej puszkę mleczka kokosowego.

Dodaj imbir, curry i przecier pomidorowy.

Uwaga: Jeśli wcześniej nie dodałeś cynamonu możesz to zrobić teraz.

Przykryj całość pokrywką i duś jakieś 30 min, aż mięso zmięknie wystarczająco.

Teraz wystarczy doprawić pieprzem i solą do smaku.

Gotowe! Smacznego!

Danie to możecie podawać z ryżem, ziemniakami lub makaronem.

One thought on “Kurczak po indyjsku

  1. Pingback: Bób z koperkiem | Idealna Pani Domu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s