Ryżowe ciasteczka

Ciasteczka nie zawierają jaj ani mleka. Twoje pociechy napewno polubią te chrupiące chmurki.

Ryżowe ciasteczka

Składniki:

  1. 1 paczka (160 gr) kleiku ryżowego;
  2. 3/4 szklanki cukru;
  3. 5 łyżek wiórek kokosowych;
  4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  5. 2/3 szklanki mąki;
  6. 1/2 szklanki (120 gr) margaryny;
  7. 1/2 szklanki mleka ryżowego lub sojowego;
  8. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  9. marmolada lub dżem.

Przygotowanie:

Do miski wsypać suche składniki, czyli te z pozycji od 1 do 5 i wymieszać dokładnie. Dodaj margarynę i połącz ją z suchymi składnikami. Wlej połowę mleka sojowego i dodaj wanilii. Wyrabiaj ciasto stopniowo dodając resztę mleka sojowego. Jeśli ciasto jest za suche dodaj troszkę mleka sojowego bądź margarymy. Jeśli chcesz możesz wzbogacić ciasto o jakieś bakalie, np.: rodzynki, suszone morele czy suszoną żurawinę.

Nastaw piekarnik na 180°C.

Z wyrobionego ciasta uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Po środku każdej kuleczki zrób wgłębienie/dołek na marmoladę.

Za pomocą dwóch łyżeczek nakładaj marmoladę do każdego wgłębienia w ciasteczku.

Możesz do pomocy zaprosić dzieci. U mnie wygląda to tak: ja robię kuleczki, 2-letni synek wgłębienia, a 4-letnia córeczka nakłada marmoladę.

Pieczcie ciasteczka w nagrzanym piekarniku na 180 °C przez 10 minut lub do czasu kiedy zaczną się złocić na brzegach.

Udanych wypieków!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s