Racuchy z jabłkami

Racuchy na kolację? Czemu nie.

Mój przepis nie zawiera jaj ani mleka krowiego. Myślę, że to dobre urozmaicenie diety małego alergika.

Racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki;
  • 7 g suchych drożdży;
  • 1/4 szklanki cukru;
  • 1 szklanka mleka ryżowego lub sojowego;
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub cukru waniliowego;
  • 2-3 jabłka pokrojone na plasterki;
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Mąkę, cukier i drożdże wsypać do miski, wymieszać je dokładnie.

 Do suchych składników wlej mleko sojowe. Ciasto możesz wyrabiać mikserem lub dużą łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Wyrobione ciasto odstaw przykryte w ciepłe miejsce na godzinę.

Po wyrośnięciu ciasta przygotuj jabłka. Pokrój jabłko na ćwiartki, a ćwiartki po wydrążeniu pestek, na plasterki.

  Nagrzej patelnię z olejem. Płomień ustaw na średni.

Ciasto na patelnię nakładaj za pomocą łyżki. Ciasto będzie lepiej odchodziło od łyżki jeśli najpierw umoczysz ją w oleju z patelni.

Na każdy racuszek połóż dwa plasterki jabłka, możesz je lekko wcisnąć w racuszka. Gdy racuszek zacznie się rumienić odwróć go na drugą stronę, tę z jabłkiem.

Usmażone racuszki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Lekko przestudzone racuszki podawaj posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

2 thoughts on “Racuchy z jabłkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s