Ryż z zielonym kardamonem

Moim ulubionym ryżem jest Basmati. Jest to ryż długoziarnisty, o charakterystycznym aromacie, najpopularniejszy jest w Indiach. Jego ziarna są dłuższe i cieńsze niż ziarna pozostałych odmian ryżu.

Ryż z zielonym kardamonem

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu Basmati;
  • 2 szklanki wody;
  • 5 sztuk zielonego kardamonu;
  • 2 szczypty soli.

Przygotowanie:

Wsyp ryż na małą patelnię. Opłucz ryż wodą z kranu. Do odcedzonego ryżu wlej dwie szklanki wody, wsyp zielony kardamon i sól. Gotuj ryż 10 – 12 minut. Jeśli zauważysz, że wody jest za mało dolej jej odrobinę.

By ładnie podać ryż można użyć filiżanki, bądź innego, małego naczynia. Do filiżanki nałóż ryżu i ugnieć go za pomocą łyżki. Teraz już tylko pozostaje zrobić „babkę” na talerzu.

 I gotowe!

3 thoughts on “Ryż z zielonym kardamonem

  1. Pingback: Schabowy w pomarańczach | Idealna Pani Domu

  2. Pingback: Ryż z szafranem | Idealna Pani Domu

  3. Pingback: Ryż z pieczarkami i cebulką | Idealna Pani Domu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s