Bułeczki z cynamonem

Uwielbiam drożdzowe wypieki. Polecam Wam drożdżowe bułeczki z cynamonem, rodzynkami lub jabłkiem. Bułeczki z cynamonem wg mojego przepisu nie zawierają jajek ani mleka.

Bułeczki z cynamonem

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 7 g suchych drożdży;
  • 3 łyżki cukru;
  • 4 łyżki margaryny;
  • 1.5 do 2 szklanek letniego mleka sojowego lub ryżowego.
Składniki na nadzienie:
  • 2 łyżki margaryny;
  • 2 łyżki cukru brązowego;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • rodzynki lub drobno pokrojone jabłka.
Do lukrowania użyj miodu lub syropu klonowego.

Przygotowanie:

Do dużej miski wsyp mąkę, sól, drożdże, i cukier, wszytko dokładnie wymieszaj. Jeśli posiadasz sitko do przesiewania mąki możesz go użyć, dzięki temu ciasto będzie rosło szybciej.

Teraz połącz margarynę z suchymi składnikami. Zamiast margaryny możecie użyć masła.

Zacznij wyrabiać ciasto stopniowo dolewając letniego mleka.

Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i nie będzie się lepić do ręki.

Jestem szczęśliwą posiadaczką dużego, metalowego miksera, który wyrabianie ciasta drożdżowego wykonuje za mnie. Polecam każdemu zakup takiego urządzenia, szczególnie jeśli zamierzacie częściej wypiekać drożdzowe słodkości.

Wyrobioną kulę ciasta oprósz dookoła mąką, umieść w misce, przykryj czystą bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę lub 1 1/2 godziny.

Teraz możesz poczytać bajeczkę dziecku i napić się kawy lub herbaty.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość przenieś je na oprószoną mąką stolnicę lub dużą deskę. Przy pomocy pięści „zbij” ciasto.

Za pomocą wałka rozwałkuj je na grubość do 1 cm (najlepiej 7 mm). Ciasto rozwałkuj na ksztalt ptostokąta lub kwadratu.

Teraz wymieszaj margarynę z brązowym cukrem i cynamonem.

Powstałą masą posmaruj ciasto na całej powierzchni. Posyp jeszcze rodzynkami bądź kawałkami jabłka.

Zacznij zwijać ciasto.

Zwinięte ciasto należy pokroić na 1.5 centymetrowe plastry.

Plastry uładaj na blaszce wyłożonej pergaminem.

Przykryj blaszki z bułeczkami bawełnianą ściereczką i odstaw je na 30 min. w ciepłe miejsce, by wyrosły.

Po 15 minutach nastaw piekarnik na 190 °C (375 °F).

Gdy bułeczki ładnie wyrosną możesz zacząć je piec. Piecz bułeczki przez 25-30 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika możesz posmarować je syropem klonowym bądź miodem.

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s