Pieczeń wieprzowa w sosie własnym

Poniżej znajdziecie nie tylko przepis na pieczeń ale również wskazówki jak zrobić pyszny sos. Przepis oczywiście nie zawiera mleka ani jaj.

Pieczeń wieprzowa

Składniki:

  • 0.5 kg wieprzowiny, może być schab, karkówka;
  • 3 łyżki oleju;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka majeranku;
  • 2 łyżeczki papryki czerwonej;
  • sól i pieprz.
Składniki na sos:
  • sos z pieczeni;
  • 1/2 szklanki wody;
  • 2 łyżki mąki;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Umieść sztukę mięsa w żaroodpornym naczyniu. Natrzyj wieprzowinę rozgniecionym czosnkiem i nasmaruj olejem. Obsyp mięso papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Wlej na dno naczynia pól szklanki wody. Całość przykryj folią aluminiową.

Całość wstaw do nagrzanego piekarnika na 200°C. Piecz 1 h -1.5 h.  By sprawdzić czy pieczeń jest gotowa nakłuj ją, jeśli sos, który wycieka jest klarowny oznacza to, że pieczeń jest gotowa.

Wyłóż pieczeń na deskę i pokrój na plasterki, przykryj całość kawałkiem folii aluminiowej. W naczyniu żaroodpornym zostało sporo sosu. Nie wylewaj go. Zlej całość do rondelka i dolej jeszcze 1/2 szklanki wody. Zagotuj sos.

Do garnuszka 1/2 litrowego wlej 1/2 szklaki wody i wsyp 2 łyżki mąki. Połącz dobrze wodę z maką by powstała bezgrudkowa ciecz.

Zawsze w tym zadaniu pomagają mi moje dzieci.

Do gotującego się sosu w rondelku wolno wlewaj mączny roztwór, szybko mieszając. Teraz wystarczy już tylko doprawić do smaku.

Pieczeń polaną sosem można podawać z ziemniaczkami lub ryżem.

52 thoughts on “Pieczeń wieprzowa w sosie własnym

  1. Super Strona….estetyczna, ciepla. Mam nadzieje, ze przepisy tak samo udanie. Dzisiaj jako pierwsza wyprobuje pieczen ;P trzymajcie kciuki. pozdrawiam

  2. Dzień dobry, jestem dość zielona w temacie gotowania i mam pytanie co do przykrywania folią. Mam przykryć całe naczynie od góry, czy tylko mięso? Poza tym błyszczącą czy matową stroną do góry? Pozdrawiam :)

  3. Właśnie podałam domownikom obiad i jestem nieziemsko zaskoczona. To moje drugie podejście do robienia pieczeni i poprzednia wyszła tak sucha (mimo że pieczona w rękawie), że prawie się zniechęciłam. Jednak dziś zdecydowałam się zaryzykować i wypróbować ten przepis z użyciem „gęsiarki” zamiast rękawa. Pieczeń wyszła soczysta, pachnąca, po prostu palce lizać. Dzięki Ci wielkie Małgorzato za ten przepis :)

  4. Właśnie zjedliśmy mój pierwszy obiad zrobiony z przepisu z internetu . Wszystkim bardzo smakowało, a najbardziej mojej zonie. Dziekuję za bardzo dobry przepis. pozdrawiam Tomasz

  5. Właśnie zabrałem się za realizacje tego przepisu :)
    Mam nadzieje że mi wyjdzie i jak żona wróci z pracy wieczorem, będzie zadowolona
    z obiadku.
    p.s A doświadczenie w gotowaniu , to ja zbytnio nie mam :D
    Pozdrawiam

  6. 1. Pieczeń należy natrzeć przyprawami , bądź zamarynować na dzień przed pieczeniem.
    2. Obsmażyć na silnym ogniu z obu stron po jakieś 3 min.
    3. Wkładać do NAGRZANEGO piekarnika….1h/1kg
    4. Sos naturalny jezeli juz zagęszczać to słodka śmietana 18% a lepiej 30% – zredukować oczywiście
    mąka tuczy….
    takie procedury gwarantują soczystość !

    • Dzień Dobry Panie Tomaszu,
      Dziękuję za komentarz.
      Zgadzam się z niektórymi Pana wskazówkami, jednakże mój blog dotyczy kuchni dla dzieci, szczególnie dla dzieci z alergia na jajko i mleko krowie, więc zagęszczanie przy pomocy śmietany odpada, a obsmażone mięso nie do końca nadaje się na delikatne, dziecięce brzuszki.

      Życzę miłego dnia i proszę o większą uwagę w studiowaniu mojego bloga,
      marrgareth

  7. chciałam Panią zapytać czy zamiast naczynia żaroodpornego można piec mięso o rękawie lub woreczkach przeznaczonych do pieczenia

  8. idealhousewife.wordpress.com
    Dużo zależy od ksztaltu sztuki mięsa. Płaskie sztuki będą się piekły około 1,5 godziny, te okrągłe nawet 2 godziny. Najlepiej jest sprawdzać czy mięso jest upieczone poprzez nakłuwanie albo stosując specjalny termometr do pieczenia.

    Moje pytanie,
    jaka powinna być temperatura w środku, żeby móc uznać mięso za upieczone.

    Pozdrawiam.
    Darek

  9. Pieczeń jest pyszna! Bardzo dziękuję za przepis, jednak mam pytanie co do sosu gdyż wyszła mi taka jakby galareta. Proszę o informacje co zrobiłem źle? :)

  10. proszę o opinię:
    chcę kupić wieprzowy schab, szynkę albo polędwicę i zamarynować na noc wytrawną musztardą. Przed samym pieczeniem natrzeć jeszcze startą w moździerzu marynatą z oliwy, jałowca i rozmarynu oraz jak w załączonym przepisie porządnie posypać papryką. Ok. 20 min w 220st, a później ok. godzinki w 180. Pytanko, czy dobrze również byłoby natrzeć mięso solą przed pieczeniem?? Czy warto tę drugą marynatę urozmaicić np. o miód? I wtedy przed pieczeniem w środek mięska powkładać kilka suszonych śliwek? Pierwszy raz robię, ale wizji aż nadto..

  11. Zrobię jutro :) Wygląda super, a najbardziej podoba mi się zestaw przypraw podany w Pani przepisie, bo sama ich też często używam. Prosto, bez udziwnień, smacznie!

  12. Po raz pierwszy w życiu robiłem pieczeń i…. udało się. Jeszcze muszę popracować nad przyprawami ale ogólnie pieczeń i sos wyszła dobr.
    Pozdrawiam

    • Witaj Michale, jeśli masz czas na marynatę, to oczywiście polecam zrobić ją dzień wcześniej – wtedy mięso lepiej przejdzie zapachem przypraw. Jeśli natomiast nie masz czasu, to zwyczajnie natrzyj mięso przyprawami zaraz przed pieczeniem. Trzymam kciuki za Twoje sukcesy kulinarne. :)

Dodaj odpowiedź do skipper Anuluj pisanie odpowiedzi