Poniżej znajdziecie nie tylko przepis na pieczeń ale również wskazówki jak zrobić pyszny sos. Przepis oczywiście nie zawiera mleka ani jaj.
Pieczeń wieprzowa
Składniki:
- 0.5 kg wieprzowiny, może być schab, karkówka;
- 3 łyżki oleju;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżka majeranku;
- 2 łyżeczki papryki czerwonej;
- sól i pieprz.
- sos z pieczeni;
- 1/2 szklanki wody;
- 2 łyżki mąki;
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Umieść sztukę mięsa w żaroodpornym naczyniu. Natrzyj wieprzowinę rozgniecionym czosnkiem i nasmaruj olejem. Obsyp mięso papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Wlej na dno naczynia pól szklanki wody. Całość przykryj folią aluminiową.
Całość wstaw do nagrzanego piekarnika na 200°C. Piecz 1 h -1.5 h. By sprawdzić czy pieczeń jest gotowa nakłuj ją, jeśli sos, który wycieka jest klarowny oznacza to, że pieczeń jest gotowa.
Wyłóż pieczeń na deskę i pokrój na plasterki, przykryj całość kawałkiem folii aluminiowej. W naczyniu żaroodpornym zostało sporo sosu. Nie wylewaj go. Zlej całość do rondelka i dolej jeszcze 1/2 szklanki wody. Zagotuj sos.
Do garnuszka 1/2 litrowego wlej 1/2 szklaki wody i wsyp 2 łyżki mąki. Połącz dobrze wodę z maką by powstała bezgrudkowa ciecz.
Zawsze w tym zadaniu pomagają mi moje dzieci.
Do gotującego się sosu w rondelku wolno wlewaj mączny roztwór, szybko mieszając. Teraz wystarczy już tylko doprawić do smaku.
Pieczeń polaną sosem można podawać z ziemniaczkami lub ryżem.
Super Strona….estetyczna, ciepla. Mam nadzieje, ze przepisy tak samo udanie. Dzisiaj jako pierwsza wyprobuje pieczen ;P trzymajcie kciuki. pozdrawiam
Dięki za te miłe słowa. Życzę powodzenia w gotowaniu.
a mi dzisiaj niewyszło
pozdrawiam łukasz
Strasznie mi przykro, że się nie udało. A co dokładnie nie wyszło? Czy mogę spytać jaką sztukę mięsa miałeś?
Zrobilam przepis swietny schabik soczysty
a ja teraz ją robie :) mam nadzieję , że wyjdzie taka pyszna na jaką wygląda :)
W dużej mierze smak dania zależy od sztuki mięsa jaką pieczesz, np. karkówka będzie wigotniejsza niż schab. Tak czy siak danie jest niesamowicie łatwe do przygotowania i napewno się uda. Życzę smacznego.
Szyneczka w piekarniku, oby była dobra :)
Napewno wyjdzie, przepis jest tak prosty, że napewno będziesz zadowolona.
A jutro, ja będę robił tą pieczeń. Jestem noga w gotowaniu , ale trzeba kiedyś spróbować. Pozdrawiam Tadeusz
Już się nie mogę doczekać Twojej relacji Tadeuszu. Trzymam kciuki.
Dzień dobry, jestem dość zielona w temacie gotowania i mam pytanie co do przykrywania folią. Mam przykryć całe naczynie od góry, czy tylko mięso? Poza tym błyszczącą czy matową stroną do góry? Pozdrawiam :)
Należy przykryć całe naczynie folią aluminiową, błyszczącą stroną folii do góry. Mam nadzieję, że pieczeń wyjdzie wyśmienita. Trzymam kciuki.
a jeśli naczynie przykrywam przykrywka od naczynia to również trzeba przykryć folia aluminiowa?
Witaj Basiu,
Nie musisz już przykrywać naczynia folią aluminiową.
Pozdrawiam,
Marrgareth
mam pytanie.Wie Pani jak dlugo trzebaby bylo piec 1kg. miesa?
Dużo zależy od ksztaltu sztuki mięsa. Płaskie sztuki będą się piekły około 1,5 godziny, te okrągłe nawet 2 godziny. Najlepiej jest sprawdzać czy mięso jest upieczone poprzez nakłuwanie albo stosując specjalny termometr do pieczenia.
Właśnie podałam domownikom obiad i jestem nieziemsko zaskoczona. To moje drugie podejście do robienia pieczeni i poprzednia wyszła tak sucha (mimo że pieczona w rękawie), że prawie się zniechęciłam. Jednak dziś zdecydowałam się zaryzykować i wypróbować ten przepis z użyciem „gęsiarki” zamiast rękawa. Pieczeń wyszła soczysta, pachnąca, po prostu palce lizać. Dzięki Ci wielkie Małgorzato za ten przepis :)
Bardzo mnie cieszy Twój sukces. Jak już pisałam wsześniej smak pieczeni w dużej mierze zależy od sztuki mięsa jaką przyrządasz. Schab będzie najbardziej suchy, karkówka najwilgotniejsza.
Gratuluję i zapraszam ponownie.
Właśnie zjedliśmy mój pierwszy obiad zrobiony z przepisu z internetu . Wszystkim bardzo smakowało, a najbardziej mojej zonie. Dziekuję za bardzo dobry przepis. pozdrawiam Tomasz
Właśnie zabrałem się za realizacje tego przepisu :)
Mam nadzieje że mi wyjdzie i jak żona wróci z pracy wieczorem, będzie zadowolona
z obiadku.
p.s A doświadczenie w gotowaniu , to ja zbytnio nie mam :D
Pozdrawiam
Trzymam kciuki Sebastianie i czekam na Twoją relację.
Pozdrawiam,
Marrgareth.
Żona była zachwycona :)
Juz robilem kilka razy i za kazdym razem pieczeń jest pyszna.
a czy może być forma do np.keksu nie mam żaroodpornego.
Oczywiście, że tak. Każde naczynie, które nadaję się do piekarnika jest dobre.
Witam!
Wieprzowina jest już w piekarniku, pięknie pachnie w domu:)
Pozdrawiam
Jacek
super przepis wszystkim smakowało:)
Cieszę się niezmiernie, pozdrawiam.
ja się wziąłem do pieczenia pół godziny temu:) pierwsza pieczeń życia:) ale będzie obiad:)
A czy można dodać cebule?
Tak, oczywiście, że możesz dodać cebulę, również przyprawić inaczej, „po smojemu”, w kuchni wszystko jest możeliwe!
Pozdrawiam, Marrgareth.
1. Pieczeń należy natrzeć przyprawami , bądź zamarynować na dzień przed pieczeniem.
2. Obsmażyć na silnym ogniu z obu stron po jakieś 3 min.
3. Wkładać do NAGRZANEGO piekarnika….1h/1kg
4. Sos naturalny jezeli juz zagęszczać to słodka śmietana 18% a lepiej 30% – zredukować oczywiście
mąka tuczy….
takie procedury gwarantują soczystość !
Dzień Dobry Panie Tomaszu,
Dziękuję za komentarz.
Zgadzam się z niektórymi Pana wskazówkami, jednakże mój blog dotyczy kuchni dla dzieci, szczególnie dla dzieci z alergia na jajko i mleko krowie, więc zagęszczanie przy pomocy śmietany odpada, a obsmażone mięso nie do końca nadaje się na delikatne, dziecięce brzuszki.
Życzę miłego dnia i proszę o większą uwagę w studiowaniu mojego bloga,
marrgareth
przepyszna ! właśnie zjedliśmy :) jeszcze żadna nie wyszła mi tak dobrze jak ta :)
zrobie dzis prezent zonie i zrobie pai pieczen. mam nadzieje ze mi sie uda. pysznie wyglada.
http://madziaj.wordpress.com/2013/01/30/pieczen-wieprzowa-w-sosie-wlasnym-palce-lizac/
bezczelnie skopiowane od Ciebie
Dzięki wielkie za powiadomienie mnie o tym. Ludzie nie mają w sobie za grosz uczciwości. Jak tak można!
chciałam Panią zapytać czy zamiast naczynia żaroodpornego można piec mięso o rękawie lub woreczkach przeznaczonych do pieczenia
Tak,
wszelkie urozmaicenia są dozwolone.
Pozdrawiam,
marrgareth
idealhousewife.wordpress.com
Dużo zależy od ksztaltu sztuki mięsa. Płaskie sztuki będą się piekły około 1,5 godziny, te okrągłe nawet 2 godziny. Najlepiej jest sprawdzać czy mięso jest upieczone poprzez nakłuwanie albo stosując specjalny termometr do pieczenia.
Moje pytanie,
jaka powinna być temperatura w środku, żeby móc uznać mięso za upieczone.
Pozdrawiam.
Darek
Temperatury:
drób: 72-74 st. C
wieprzowina: 68-71 st. C
jagnięcina: 60-63 st. C
schab: 54-60 st. C
Pozdrawiam,
marrgareth
Dziękuję.
Pieczeń jest pyszna! Bardzo dziękuję za przepis, jednak mam pytanie co do sosu gdyż wyszła mi taka jakby galareta. Proszę o informacje co zrobiłem źle? :)
Myślę, że dodałeś za dużo wody z mąką. Najlepiej dodawać ją (wodę z mąką) stopniowo, sprawdzając konsystencję sosu.
Dzieki za ten przepis
Proszę bardzo.
Wyszło bardzo dobre:)
proszę o opinię:
chcę kupić wieprzowy schab, szynkę albo polędwicę i zamarynować na noc wytrawną musztardą. Przed samym pieczeniem natrzeć jeszcze startą w moździerzu marynatą z oliwy, jałowca i rozmarynu oraz jak w załączonym przepisie porządnie posypać papryką. Ok. 20 min w 220st, a później ok. godzinki w 180. Pytanko, czy dobrze również byłoby natrzeć mięso solą przed pieczeniem?? Czy warto tę drugą marynatę urozmaicić np. o miód? I wtedy przed pieczeniem w środek mięska powkładać kilka suszonych śliwek? Pierwszy raz robię, ale wizji aż nadto..
Zrobię jutro :) Wygląda super, a najbardziej podoba mi się zestaw przypraw podany w Pani przepisie, bo sama ich też często używam. Prosto, bez udziwnień, smacznie!
Po raz pierwszy w życiu robiłem pieczeń i…. udało się. Jeszcze muszę popracować nad przyprawami ale ogólnie pieczeń i sos wyszła dobr.
Pozdrawiam
Czy to mięso wstawia się do marynaty?
Witaj Michale, jeśli masz czas na marynatę, to oczywiście polecam zrobić ją dzień wcześniej – wtedy mięso lepiej przejdzie zapachem przypraw. Jeśli natomiast nie masz czasu, to zwyczajnie natrzyj mięso przyprawami zaraz przed pieczeniem. Trzymam kciuki za Twoje sukcesy kulinarne. :)