Drożdżowe bułeczki z marmoladą

Drożdżowe bułeczki z marmoladą wg mojego przepisu mogą jeść dzieci z alergią pokarmową.

Drożdżowe bułeczki z marmoladą

Składniki:

  1. 4 szklanki mąki;
  2. 3/4 szklanki cukru;
  3. 1/2 łyżeczki soli;
  4. 7 g suchych drożdzy;
  5. 2 szklanki letniego mleka sojowego lub ryżowego;
  6. 4 łyżki oleju lub roztopionej i przestudzonej margaryny;
  7. 1 szklanka rodzynek, opcjonalnie;
  8. 8 łyżek marmolady;
  9. 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek;
  10. 4 łyżeczki cukru do posypania bułeczek.

Przygotowanie:

Do dużej miski wsyp składniki z pozycji od 1 do 4, wymieszaj je dokładnie. Wsyp rodzynki, jeśli zdecydowałeś się je dodać. Stopniowo wlewaj mleko sojowe i olej,  zarabiaj ciasto. Ciasto musi być dobrze wyrobione, powinno być gładkie i elastyczne.

Z ciasta uformuj w kulę, oprósz mąką, włóż do miski. Miskę przykryj bawełnianą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na 1- 1 1/2 godziny, by podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na grubość do 1 cm. Rozwałkowane ciasto potnij, za pomocą kółka do pizzy,  na szesnaście kwadratów. Na środku każdego kwadrata umieść po łyżeczce marmolady.

Zagnij rogi kwadratu do środka i zlep je dokładnie.

Każdy z kwatratów należy uformować w kuleczkę.

Uformowane bułeczki układaj, zlepieniem do dołu, na blaszce wyścielonej np. pergaminem.

Przykryj blaszkę z bułeczkami bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce by podwoiły swoją objętość.

Po wyrośnięciu, zanim włożysz je do piekarnika, posmaruj mlekiem i posyp cukrem. „Malowaniem” mlekiem po bułeczkach mogą się zająć dzieci, napewno świetnie to zrobią. Wcześniej uprzedź dzieci by smarowały bułeczki bardzo delikatnie.

Nagrzej piekarnik na 190 °C (375 °F), piecz bułeczki około 30 minut. Długość pieczenia zależy od wielkości bułeczek, lepiej sprawdź po 20 minutach czy bułeczki się przybrązowiły.

Życzę smacznego!

3 thoughts on “Drożdżowe bułeczki z marmoladą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s