Bitki wołowe

Bitki wołowe możesz podać z palckami ziemniaczanymi. Przepis na placki ziemniaczane znajdziecie tutaj. Mój przepis na bitki nie zawiera jaj ani mleka.

Bitki wołowe

Składniki:

  • 6 plastrów wołowiny;
  • 2 – 3 łyżki mąki;
  • olej do smażenia;
  • 2 szklanki wody;
  • 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę;
  • 3 listki laurowe;
  • 4 kulki ziela angielskiego;
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Kotleciki wołowe należy rozbić z obu stron tłuczkiem kuchennym. By nie narobić dużego hałasu podłóż pod deskę ręczniczek kuchenny.

Nie musisz, ale możesz jednym kawałkiem folii przeźroczystej przykryć deskę, drugim kotleciki wołowe. Tym sposobem deska, tłuczek i kuchnia pozostaną czyste.

Rozbite kotlety wołowe potnij na małe kawałki.

Obtaczaj kawałki wołowiny w mące.

Układaj kawałki wołowiny na patelni na rozgrzanym oleju.

Obsmaż je z dwóch stron, następnie przełóż do rądelka. Wlej wodę, wsyp liście laurowe, ziele angielskie i cebulę. Duś pod przykryciem aż mięso zmięknie. Pod koniec duszenia dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podawaj z plackami ziemniaczanymi i ogórkiem kiszonym.

One thought on “Bitki wołowe

  1. Pingback: Placki ziemniaczane | Idealna Pani Domu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s