Spaghetti bolognese

Spaghetti Bolognese jest bardzo łatwym i szybkim daniem. Za ten przepis muszę podziękować mojej teściowej, która robi najlepsze Spaghetti Bolognase jakie kiedykolwiek jadłam. Z racji tego, że danie ma być dla dzieci musiałam nieco zmienić jej recepturę.

Oczywiście przepis nie zawiera jajek ani mleka.

Jak makaron to uśmiechnięte buzie naszych dzieci. Zabierajmy się zatem do pracy!

Spaghetti Bolognese

Składniki:

  • 0.5 kg mielonej wołowiny lub wieprzowiny, ja używam wołowiny;
  • 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju;
  • 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę;
  • 1 małą cukinię, pokrojoną w półplasterki, cukinię możesz zastąpić np.: pieczarkami, papryką, marchewką…;
  • 1 1/2 szklanki sosu pomidorowego;
  • 1/2 szklanki wody;
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte;
  • 1 łyżeczka majeranku;
  • 1 łyżeczka bazylii;
  • 1/2 lyżeczki oregano;
  • sól, pieprz do smaku;
  • 300 g makaronu Spaghetti;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju, do wody na makaron;
  • 1 łyżka soli, do wody na makaron.

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek, włóż mięso mielone, wsyp drobno posiekaną cebulę . Przysmażaj mięso do czasu gdy zbrązowieje.

Dodaj pokrojoną cukinię, wlej sos pomidorowy, wodę. Jak już wspomniałam na początku warto dodać do sosu mięsnego jakieś warzywo: cukinię, paprykę, marchewkę lub inne. Odrobina warzyw w sosie będzie niezauważalna a z ogromną korzyścią dla dziecka.

Dodaj zgnieciony czosnek.

Jeśli używasz suszonych ziół (majeranek, bazylia, oregano) dodaj je teraz, by dusiły się razem z cukinią i mięsem. Jeśli używasz świeżych ziół dodaj je na koniec duszenia by nie straciły koloru.

Przykryj patelnię lekko pokrywką by bulgoczący sos mięsny nie uchlapał całej kuchenki. Duś sos mięsny do czasu aż będzie gęsty, nie wodnisty. Na koniec duszenia dopraw do smaku solą i pieprzem.

W czasie gdy sos na spaghetti się dusi nastaw duży garnek w osoloną wodą. Gdy woda się zagotuje wlej oliwę z oliwek, która zapobiegnie sklejaniu się makaronu po odcedzeniu. Wrzuć makaron. Ja, makaron Spaghetti łamię na trzy części, by moim dzieciom bylo łatwiej go jeść.

Ugotowany makaron odcedź i odstaw na chwilkę na bok by dobrze ociekł.

Na płaską miseczkę nakładaj porcję makaronu a na makaron sos. Całość możesz posypać świeżym majerankiem.

Dorośli mogą wzbogacić swoje danie o parmezan, wystarczy posypać nim danie.

Możesz też cały makaron wrzucić na patelnię z sosem mięsnym i dobrze wymieszać.

Smacznego Kochnani!

3 thoughts on “Spaghetti bolognese

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s