Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane wg mojego przepisu nie zawierają jajek ani mleka, są chrupiące i pięknie pachną. To doskonałe danie dla mamy karmiącej piersią na diecie eliminacyjnej, bądź dziecka z alergią na białko jajka i mleko.

Placki ziemniaczane

Składniki:

  • 2 – 2.5 kg ziemników, najlepiej żołtych;
  • 1 średnia cebula;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1/2 łyżeczki pieprzu;
  • olej do smarzenia.

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki i cebulę należy utrzeć na tarce o małych oczkach. Najlepiej do tego zadania nadaje się urządzenie elektryczne. Jeśli nie masz elektrycznej tarki możesz użyć sokowirówki, z tym, że sok z ziemniaków wylejesz a miąsz użyjesz do zrobienia placków ziemniaczanych.

Utarte ziemniaki należy odcedzić by pozbyć się nadmiaru soku.

Ja używam do tego durszlaka. Jeśli używałeś/łaś do ścierania sokowirowki nie musisz już odcedzać miąszu.

Do odcedzonego miąszu z ziemniaków dodaj soli, pieprzu, mąki pszennej i ziemniaczanej. Wymieszaj dokładnie. Otrzymałeś/łaś ziemniaczane ciasto.

Do nagrzanej patelni wlej sporo oleju i nakładaj ciasto ziemniaczane przy pomocy łyżki.

Smaż z obu stron na złoty kolor.

Placki ziemniaczane podawaj z bitkami wołowymi lub gulaszem.

Możesz nawet je jeść posypane cukrem.

Smacznego Kochani!

One thought on “Placki ziemniaczane

  1. Pingback: Bitki wołowe | Idealna Pani Domu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s