Chleb z dynią i słonecznikiem

Ten chleb ma chrupiącą skórkę, pięknie pachnie, nie zawiera jajek ani mleka krowiego. Na pewno będziecie zadowoleni.

Chlebek to dzieło mojego męża, a ja przedstawiam Wam jego recepturę.

Chleb z dynią i słonecznikiem

Składniki:

  • 4 szklanki przesianej mąki;
  • 1 1/2 łyżki margaryny;
  • 7 g suchych drożdzy;
  • 1 1/2 łyżeczki soli;
  • 1 1/2 szklanki wody;
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego;
  • 2 łyżki łuskanych nasion dyni;
  • olej do wysmarowania formy;
  • 2 łyżeczki mleka sojowego do posmarowania chleba przez pieczeniem.
Przygotowanie:
Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj margarynę i ręcznie połącz ją z mąką. Dodaj drożdże i sól, wymieszaj. Podgrzej wodę, tak by nie parzyła Cię w palec. Pamiętaj woda nie może być gorąca! Dodaj słonecznik i dynię. Wlej wodę i wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i sprężyste. My wyrabiamy ciasto za pomocą metalowego robota kuchennego.
Wyrobione ciasto oprósz mąką, włóż do miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 1/2 godziny by podwoiło swoją objętość.
Wysmaruj keksówkę olejem.
Po wyrośnięciu ciasta należy je zbić pięścią.
Umieścić ciasto w keksówce. Przykryj je ściereczką bawełnianą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Posmaruj wierzch ciasta mlekiem sojowym, by po upieczeniu ładnie się błyszczało.
Piecz w nagrzanym piekarniku na 230 °C (425 °F) przez 35 minut.
Po upieczeniu wyciągnij chleb z formy (keksówki) by wystygł i odparował.
Smacznego Kochani!
Zapraszam ponownie.
Czy ten chlebek nie wygląda pysznie?
Zapraszam do komentowania i zadawania pytań, napewno odpowiem.

2 thoughts on “Chleb z dynią i słonecznikiem

    • Tak, zawiera margarynę, ale taką bez mleka czy serwatki. Jeśli jednak ktoś nie może kupić odpowiedniej margaryny bądź jest jej przeciwnikiem może zastąpić ją dowolnym olejem w ilości 1 1/2 łyżki. Mój mąż często używa safflower oil.
      Pozdrawiam. :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s