Pulpeciki z sosem pomidorowym

Te śliczne kuleczki zachęcą nawet największych niejadków do spróbowania. Przepis nie zawiera jajek ani mleka.

Pulpeciki z sosem pomidorowym

Składniki na pulpety:

  • 0.7 kg mięsa mielonego indyczego;
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę;
  • 5 łyżek bulki tartej lub 5 łyżek kaszy manny;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 1/4 lyżeczki pieprzu;
  • 4 – 5 łyżek oleju do smażenia;
  • 5 łyżek mąki, np. pszennej do obtoczenia kuleczek.

Składniki do sosu:

  • 1 średnia cebula;
  • 3 pieczarki;
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione;
  • 3 – 4 szklani wody;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego;
  • 1 papryka czerwona lub żółta;
  • 1/2 szklanki pokrojonej fasolki szparagowej lub marchewki;
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Zaczniemy od przygotowania pulpecików. Pokrój cebulę w drobną kostkę i przyzłoć ją na patelni.

Do sporej miski włóż mięso, dodaj przyzłoconą cebulkę, sól, pieprz, bułkę tartą (ja wolę kaszę manną). Wymieszaj składniki dokładnie.

Z otrzymanej masy mięsnej formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj je w mące.

Kuleczki układaj na dużej, zimnej patelni. Nie nagrzewaj patelni dopóki nie zapełnisz jej kuleczkami.

Jeśli napełniłeś patelnię kuleczkami zacznij ją nagrzewać. Smaż kuleczki z każdej strony na złoty kolor.

Obsmażone kuleczki przenieś na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by ociekły z tłuszczu.

Na tej samej patelni będziemy przygotowywać sos.

Pokrój cebulę w kostkę, pieczarki w plasterki i podsmaż je.

Do przyzłoconych pieczarek i cebuli dodaj rozgnieciony czosnek i przysmażaj mieszając przez 30 sekund.

Włóż na patelnię kuleczki – pulpeciki. Wlej wodę, dodaj przecier pomidorowy, cukier, paprykę, fasolkę szparagową. Duś 30 minut pod przykryciem. Na koniec dopraw solą i pieprzem so smaku.

Pulpeciki możesz podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami.

Smacznego kochani!

Piszcie jak Wam smakowało.

4 thoughts on “Pulpeciki z sosem pomidorowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s