Pieguski – ciasteczka z bakaliami

Witajcie! Dziś postanowiłam przedstawić Wam przepis na pieguski-ciasteczka z bakaliami. Po raz pierwszy ciasteczka te jadłam w zeszłym roku, kiedy to moja mama była z wizytą u nas. Dzięki Ci Mamo za przepis na te pyszne ciasteczka.

Ciasteczka robi się łatwo i szybko. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.

Pieguski

Składniki:

  1. 2 1/2 szklanki mąki;
  2. 1 szklanka cukru;
  3. 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  4. 1/2 łyżeczki soli;
  5. 200 g margaryny bezmlecznej;
  6. 1 szklanka rodzynek lub orzeszków lub ziaren słonecznika, możecie mieszać bakalie dowolnie w zależności od Waszych upodobań;
  7. 1 łyżeczka wanilii;
  8. 3 – 4 łyżki wody lub mleka sojowego bądź ryżowego.

Z przepisu zrobicie około 26 dużych ciastek.

Przygotowanie:

Do dużej miski wsyp składniki z pozycji od 1 do 4. Wymieszaj je dokładnie. Dodaj margarynę i ręcznie połącz ją z mąką.

Dodaj rodzynki i wymieszaj. Wlej wanilię. Stopniowo dolewaj mleko sojowe bądź wodę wyrabiając  ciasto. Ciasto musi być zwięzłe, tak by dało się z niego łatwo uformować kulki. Jeśli ciasto jest za suche dodaj odrobinę wody lub mleka sojowego. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj mąki.

Wyłórz blaszkę pergaminem. Z ciasta uformuj kulki wielkości małej mandarynki. Kulki układaj na blaszce w sporych odstępach.

Za pomocą szklanki rozgniataj kulki na grubość około 1 cm. Jeśli Wasza szklanka przykleja się do kulek możesz maczać dno szklanki w mące, to powinno pomóc.

Ciastka pieczcie w nagrzanym piekarniku na 180 °C (350 °F) przez 15 minut lub do uzyskania złotego koloru.

Smacznego!

4 thoughts on “Pieguski – ciasteczka z bakaliami

  1. Przepięknie wyglądają. Zrobie w sobotę, na przyjęcie urodzinowe synka. Myślę, że pieguski spodobają się maluchom i dorosłym. Dzięki za przepis!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s