Schab z pieczarkami

Jeśli nie wiecie jak podać smacznie schab dla swojego dziecka przeczytajcie mój tutorial.

Wersja podstawowa kotleta schabowego może być trochę ‚nudna’ dlatego ją wzbogaciłam o nadzienie pieczarkowe.

Poniżej znajdziecie przepis na nadzienie i na kotleta schabowego.

Schabowy z pieczarkowym nadzieniem

Składniki:

  • 4 plastry schabu;
  • 1 spory ząbek czosnku, rozgnieciony;
  • sól, pieprz;
  • 4 łyżki bułki tartej.

Składniki na nadzienie:

  • 1 średnia cebula;
  • 4 pieczarki;
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Najpierw musimy rozbić kotlety schabowe. Niektórzy nie lubią hałasu i pewnie będą próbowali ominąć ten etap, czego nie polecam. Kotlety z nadzieniem potrzebują nieco więcej czasu na to by się usmażyły niż te bez farszu. Nie chcemy przecież mieć spalonej skórki i surowego środka, więc proszę rozbijcie mięso tak by było cienkie. Na hałas w kuchni da się coś zaradzić, pod deskę podłóżcie reczniczek kuchenny.  A na to, by w kuchni się zbytnio nie nabrudziło proponuję wyścielić folią spożywczą deskę, na której będziecie rozbijać kotlety.  Aha, kotlety też przykryj folią.

Przy użyciu noża posmaruj jedną stronę kotleta rozgniecionym czosnkiem. Oprósz solą i pieprzem. Przykryj kotlety foilą spożywczą i odstaw na bok.

Zróbmy farsz. Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w półplasterki.

Smaż pieczarki i cebulę na patelni by się zezłociły, na koniec dopraw pieprzem i solą.

Gotowy farsz nakładaj łyżką na kotleta.

Złóż kotleta na pół. Jeśli obawiasz się, że Twój kotlet podczas smażenia otworzy się, możesz zabezpieczyć go wykałaczkami. Ja na ogół nie stosuję tej metody. Zrób tak by było Ci wygodnie. Poniżej możesz zobaczyć jak wygląda kotlet zabezpieczony wykałaczkami.

Na miseczkę nasyp bułki tartej i obtaczaj w niej kotlety. Nie obawiaj się, że bułka będzie odpadać, kotlet jest wystarczająco mokry by bułka sie przykleiła.

Smaż kotlety na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Jeśli Twoje mięso na kotlety bylo zbyt grube możesz mieć probleny z dosmażeniem mięsa.

Dorośli mogą farsz z pieczarek  zastąpić serem żółtym, mocarelą.

Danie to możecie podawać z ryżem z pieczarkami.

Gorąco polecam, smacznego!

One thought on “Schab z pieczarkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s