Nagie gołąbki

Nazwa dania jest oryginalna. Prawda?

Przepis ten dostałam dawno temu od mojej mamy, oczywiście wymagał on małych zmian, tak by mogły go jeść moje dzieci. Ostatecznie przepis nie zawiera jaj ani mleka. Nagie gołąbki polecam każdej rodzinie i tej z alergiami i tej bez. Gołąbki te z powodzeniem można jeść na obiad z makaronem, ryżem lub ziemniakami bądź na kolację z bułką.

Nagie gołąbki

Składniki:

  • 2 cebule, pokrojone z drobną kostkę;
  • 1 kg słodkiej kapusty, drobno zszatkowanej;
  • 1 kg mięsa mielonego, wieprzowina lub indyk;
  • 2 szklanki kaszy manny;
  • 2  łyżeczki soli;
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego;
  • 170 gr (1 puszka, słoiczek) przecieru pomidorowego;
  • woda.

Przygotowanie:

Kapustę pokrój na ćwiartki, następnie posiekaj ją w drobne paseczki. Ja do siekania kapusty używam tarki z wkładką do szatkowania. Jeśli będziecie kapustę szatkować przy pomocy noża, proszę szatkujcie ją bardzo drobno, by grube kawałki nie przeszkadzały później w formowaniu kuleczek – pulpecików. Poszatkowaną kapustę posyp 1 łyżeczką soli, sól spowoduje, że kapusta zmięknie i kuleczki będą się łatwiej formowały. Wymieszaj kapustę z solą i odstaw na bok.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zezłocić na dużej patelni z odrobiną oleju.

Do dużej miski włóż mięso mielone, wsyp kaszę mannę, łyżeczkę soli i pieprz. Dodaj kapustę i zezłoconą cebulę. Wszystko dokładnie wymieszaj ręką bądź dużą drewnianą łyżką.

Z powstałej masy formuj kulki wielkości małej mandarynki. Kulki obsmażaj na oleju z dwóch stron na złoty kolor. Najlepiej sprawdzi się tutaj duża patelnia lub dwie średnie, wówczas smażenie pójdzie sprawnie i szybko.

Obsmażone kulki prekładaj do dużego garnka. Kulki zalej wodą, tak by prawie zostały nią przykryte.

Do garnka z kuleczkami i wodą dodaj koncentrat pomidorowy. Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz płomień i duś jeszcze 20 – 30 minut od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolej wody, tak byś na koniec gotowania miał wystarczającą ilość sosu. Na koniec dopraw sos solą i pieprzem do smaku.

Smacznego Kochani!

5 thoughts on “Nagie gołąbki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s