Ciasteczka owsiane

Uwielbiam owsiane ciasteczka. Często je zabieramy  ze sobą na weekend’owe wyjazdy. Ciasteczka oczywiście są bez jajek i bez mlecznych produktów dlatego idealnie nadają się dla małych alergików. Ciasteczka owsiane wg mojego przepisu są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, udadzą się każdemu.

Ciasteczka owsiane

Składniki:

  1. 5 szklanek (500 g) płatków owsianych;
  2. 1.5 szklanki (250 g) cukru;
  3. 125 g margaryny bezmlecznej;
  4. 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  5. 4 łyżki przecieru jabłkowego;
  6. 4 łyżki mąki;
  7. 4 łyżki wody;
  8. 2 łyżki nasion słonecznika;
  9. 2 łyżki rodzynek;
  10. 1 łyżka nasion dyni;
  11. 1 łyżka migdałów, posiekanych.
Z przepisu wychodzi około 36 ciasteczek.

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik na 180 °C.

Do dużej miski wsyp wszystkie składniki (od 1 do 11). Do tego zadania możesz zaprosić dzieci. Wszystkie składniki należy bardzo dobrze wymieszać. W tym zadaniu może sprawdzić się duża dłoń taty.

Z otrzymanej masy uformuj kulki wielkości mandarynki i układaj je na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstępy pomiędzy kulkami powinny być spore, ponieważ przed pieczeniem będziemy rozgniatać kulki dłonią.

Rozgniataj kulki dłonią lub dnem szklanki, tak by wysokość ciasteczka miała 1 cm – 1.2 cm.

Piecz tak przygotowane ciasteczka przez 18 – 20 minut. Ciasteczka po upieczeniu powinny mieć lekko brązowy (złotawy) spód.

Prawda, że niezwykle ławe?

Życzę Wam smacznego!

7 thoughts on “Ciasteczka owsiane

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s