Jak oczyścić krewetki?

Tutorlial ten jest przygotowany specjalnie dla tych, którzy nie mieli wcześniej  do czynienia z krewetkami. Jest wiele sposobów na oczyszczenie krewetek ja przedstawię Wam jeden z nich.

Co do zakupu krewetek to polecam te surowe, zamrożone. Starajcie się nie kupować tych, które były ugotowane, obrane i zamrożone, często są one suche i bez smaku. Czasami tego rodzaju krewetki smakują paskudnie i potrafią zrujnować potrawę.

Przygotowanie krewetek:

Jeśli kupiliście surowe krewetki prawdopodobnie są to same odwłoki czyli krewetki już bez głowy. Odwłok krewetki pokryty jest skorupką i posiada naczynie krwionośne oraz jelito. Będziemy musieli ręcznie usunąć skorupkę, ogon, następnie jelito i naczynie krwionośne.

Odmrożone krewetki należy opłukać pod zimną, bieżącą wodą na durszlaku.

Ściągnij skorupkę, zacznij tę czynność od strony gdzie kiedyś była głowa. Skorupka powinna odchodzić bardzo łatwo.

By oderwać ogon musisz lekko nacisnąć na tę część ogona, która łączy się z tułowiem i przekręcić ją lekko.

Przygotuj mały ostry nóż. Przy pomocy noża będziemy nacinać grzbiet krewetki wzdłuż na głębokość 2 -3 mm i wyciągać jelito. Zwróćcie uwagę na to jak ułożony mam nóż, ostrą stroną ostrza w górę. Polecam ten sposób trzymania noża.

Czas na wyciągnięcie naczynia krwionośnego, które umieszczone jest na spodniej stronie odwłoka. Tym razem również przy pomocy noża będziemy nacinać spodnią część odwłoka i wyciągać naczynie krwionośne.

Teraz wypłukaj dokładnie krewetki pod bieżącą wodą.

Tak oczyszczone krewetki nadają się do przygotowania potrawy.

4 thoughts on “Jak oczyścić krewetki?

  1. Pingback: Krewetki po Chorwacku | Idealna Pani Domu

Dodaj odpowiedź do Ania Anuluj pisanie odpowiedzi