Pierogi z jagodami


Pierogi z jagodami

Pierogów z tej porcji ciasta starczy dla czteroosobowej rodziny. Liczby pierogów nie podaję ponieważ zależy ona od wielkości pierogów i grubości ciasta. Danie to nie zawiera ani jaj ani mleka.

Składniki na ciasto pierogowe:

  • 0,5 kg mąki pszennej;
  • 1 szklanka ciepłej wody;
  • 1/4 łyżeczki soli.

Nadzienie:

  • 4 – 5 garści jagód leśnych lub borówki amerykanskiej;
  • cukier.

Dodatkowo będziesz potrzebować:

  • miskę;
  • stolnicę lub dużą deskę;
  • wałek;
  • szklankę lub foremkę do wykrawania kułek,
  • olej i sól do gotowania;
  • łyżka cedzakowa.

Przygotowanie:

Opłucz i osusz jagody.

Mąkę należy wsypać do dużej miski, dodać sól.

Lewą ręką wlewaj po mału ciepłą wodę do miski z mąką, w tym czasie prawą ręką mieszaj wodę z coraz większą ilością mąki. Woda musi być ciepła na tyle by nie parzyć w ręce, powtarzam woda musi być ciepła, nie letnia, nie chłodnawa. Dzięki ciepłej wodzie ciasto będzie bardziej elastyczne i łatwiejsze do wyrobienia i rozwałkowania. Każda mąka jest inna więc trudno podać ile wody należy użyć by Wasze ciasto wyszło idealne. Jeśli wasze ciasto jest za lepkie należy dodać wiecej mąki. Jeśli Wasze ciasto wydaje się, że będzie za suche dodajcie trochę wiecej wody.

Gdy wasze ciasto w misce zacznie przypominać kulkę, która nie lepi się do ręki zbyt mocno możecie je przełożyć na stolnicę lub dużą deskę albo bardzo czysty blat kuchenny. Wyróbcie ciasto na stolnicy obiema rękami, tak by było miękkie, elastyczne i nie lepiące. Co jakiś czas możecie delikatnie posypywać  stolnicę mąką by ciasto łatwiej się wyrabiało.

Po około 1 -2 minutach wyrabiania delikatnie obsyp kulę ciasta mąką, włóż ciasto do miski i przykryj ściereczką bawełnianą.  Ściereczka sprawi, że ciasto nie obeschnie i nie zaparuje.

Jeśli Wasza stolnica się bardzo pobrudziła oczyśćcie ją nożem. Teraz możemy zabierać się do rozwałkowania ciasta. Odkrawaj małe kawałki ciasta.

Mały kawałek ciasta uformuj w kulkę następnie oprósz go mąką i zacznij rozwałkowywać we wszystkich kierunkach, tak by powstał cienki (3 mm) placek. Co jakiś czas ciasto, które rozwałkowywujesz należy obrócić górą do dołu, wtedy też musisz posypywać górę ciasta mąką tak by  później (jak je odwrócisz) nie przywarło do stolnicy.

Z rozwałkowanego ciasta na grubość około 3 mm wykrawaj krążki. Ja wykrawam krążki za pomocą szklanki. Zawsze wybieram szklankę z ostrzejszym brzegiem by ułatwić sobie wykrawanie. Pamiętajcie, że wielkość krążków ma znaczenie. Z małych krążków będzie dużo małych pierogów, z dużych krążków będzie mało dużych pierogów.

Na wykrojone krążki nakładaj jagody, które posyp odrobiną cukru.

Zagnieć pierogi. Brzeg pieroga musi być dobrze zlepiony by nie otworzył się podczas gotowania. Ja preferuję lepienie pierogów za pomocą palców, z prostej przyczyny, jest szybciej. Nie polecam tzw. maszynek, ale decyzja należy do Was.

Zagniecione pierogi układaj rzędami na bawełnianej ściereczce tak by się nie dotykały.

Jeśli zostało wam trochę ciasta, nie wyrzucajcie go do kosza. Możecie zrobić z niego a’la paluszki, które później ugotujecie i zjecie. Zapewniam, że Wasze dzieci zjedzą je nawet jak będą już calkowicie zimne.

Pierogi należy gotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju (około 3 łyżki oleju). Po wrzuceniu pierogów na wrzątek należy je delikatnie zamieszać drewnianą łyżką o gładkich brzegach, tak by nie porozcinać pierogów. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnie wody należy je jeszcze pogotować przez około 2-3 minuty. Czas gotowania będzie zależał od wielkości pierogów. Gotowe do wyciągnięcia pierogi delikatnie wyławiaj łyżką cedzakową i rozkładaj na talerze.

Pierogi z jagodami można jeść posypane cukrem, ale ci którzy nie mają alergii ma mleko mogą wzbogacić je kleksem śmietany lub masełkiem.

Życzę Wam smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s