Gnocchi – kopytka ze szpinakiem

Chyba każde dziecko lubi kluseczki ziemniaczane, a wy – Mamy możecie dodać do nich jeszcze szpinak. Danie to jest pożywne i zdrowe. Gnocchi wg mojego przepisu nie zawierają jajka ani mleka. Kluseczki te możecie podawać jako dodatek do dań mięsnych lub jako oddzielne danie. Poniżej znajdziecie jak krok po kroku przygotować gnocchi. Zapraszam.

IMG_0691

Gnocchi

Składniki:

  •  600 – 700 gr. ziemniaków, najlepiej żółte;
  • 75 gr. mrożonego, drobnosiekanego szpinaku;
  • 2 łyżki oleju;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 150 gr. mąki pszennej;
  • sól.

Przygotowanie:

Ziemniaki (najlepiej w mundurkach) należy ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki należy rozgnieść tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę lub zmielić. Do masy ziemniaczanej dodaj sól do smaku, następnie wlej olej i dodaj szpinaku. Całość wymieszaj.

IMG_0678

Dodawaj stopniowo mąki i wyrabiaj ciasto tak by powstała gladka nielepiąca się kula ciasta.   Jeśli użyliście całą mąkę jaka zostala podana w przepisie a wasze ciasto nadal się lepi, dodajcie więcej mąki.

Proporcja mąki do ziemniaków będzie się zmieniać nawet jeśli będziecie używać tej samej odmiany ziemniaka. Skład ziemniaka się zmienia przez cały rok, zresztą sami wiecie jak smakują ziemniaki młode, a jak smakują te same ziemniaki jedzone zimą.

IMG_0684

Bardzo ważne by właśnie teraz nastawić spory garnek napełniony wodą do połowy. W czasie kiedy będziemy zajmowali się ciastem na kopytka woda się zagotuje. Pamiętaj nigdy nie zostawiaj ciasta na kopytka zbyt długo, ponieważ gnocchi rozgotują się podczas gotowania. Zaraz po uformowaniu kuleczek należy je ugotować.

Z wyrobionego ciasta uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na każdej kuleczce zrób wgłębienie palcem.

IMG_0691

Teraz gdy woda się gotuje posól ją i wlej ze 3 łyżki oleju. Do wrzątku wrzucaj gnocchi mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Gdy gnocchy wypłyną na powierzchnię poczekaj jeszcze 1 -2 minuty.

IMG_0698

Wyławiaj gnocchy przy użyciu łyżki cedzakowej.

IMG_0717

Życzę Was smacznego.

3 thoughts on “Gnocchi – kopytka ze szpinakiem

    • Istnieje wiele regionalnych wersji gnocchi, a to, że moja propozycja podania kojarzy Ci się z kluskami śląskimi, nie oznacza, że tak smakuje. Do klusek śląskich dodaje się jedynie mąkę ziemniaczaną, mój przepis opiera się głównie na mące pszennej, a mąkę ziemniaczaną dodaję jako zastępnik jajka, bo nie zapominajmy, że wszystkie przepisy, które tworzę są robione z myślą o dzieciach z alergią na jajka i mleko krowie. Proszę o dokładniejsze studiowanie mojego bloga i życzę miłego dnia.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s