Krewetki łatwo się przyrządza i są dobrym urozmaiceniem diety dziecka.
Krewetki po chorwacku
Krewetki po chorwacku to jedno z naszych ulubionych dań. Danie to jest bez mleka i jaj. Krewetki po chorwacku idealnie nadają się na ciepłą kolację lub szybki obiad w upalny dzień.
Składniki:
- 2 łyżki oleju z oliwek;
- 5 dużych ząbków czosnku, rozgnieciony;
- 0.5 kg surowych krewetek, oczyszczonych;
- sok z połówki cytryny;
- 1 garść posiekanej zielonej natki pietruszki lub kolędry;
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Przygotuj potrzebne składniki, czyli oczyść krewetki, rozgnieć czosnek, pokrój natkę, wyciśnij sok z połówki cytryny. Krewetki smażą się bardzo szybko i w trakcie smażenia nie ma czasu na przygotowania.
Rozgrzej patelnię z 2 łyżkami oliwy z oliwek dodaj rozgnieciony czosnek i smaż mieszając przez 30 sekund.
Wsyp oczyszczone krewetki na patelnię, smaż 1 minutę, obróć krewetki na drugą stronę.
Dodaj sok z cytryny i smaż człość jeszcze 1 minutę lub 2 minuty.
Na koniec dodaj zieloną piertuszkę i wymieszaj. Jeśli krewetki są czerwone z obu stron oznacza to, że są już gotowe. Nie smażcie krewetek za długo ponieważ staną się gumowe i suche.
Danie to podawaj gorące z bułką lub makaronem. Dorośli krewetki po chorwacku mogą spożywać z lampką białego wina.
Życzę smacznego!