Bób z koperkiem

Czy pamiętacie jeszcze bób? Ja jako dziecko strasznie się nim zajadałam. Bób jest bardzo pożywny i napewno polubi go Twoje dziecko. Można go ugotować w osolonej wodzie i  jeść na drugie śniadanie lub wg mojego przepisu jako dodatek do obiadu.

Bób z koperkiem

Składniki:

  • 5 garści bobu (obranego);
  • 2 łyżeczki cukru;
  • 2 łyżeczki soli;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 2 lyżki kopru, drobno posiekanego.

Przygotowanie:

Jeśli kupiliście niełuskany bób możecie zaproponować Waszym dzieciom by obrały bób z łupin. Zapewniam, Wasze dzieci będą zachwycone, że mogą pomóc, a przy tym będą miały niezłą zabawę. Poniżej dwulatek obiera bób.

Obrany bób umieśćcie w rądelku, zalejcie go wodą, tak by był nią przykryty. Wsypcie sól i cukier, bob gotujcie 10 minut lub do miękkości.

Ugotowany bób odcedźcie i zalejcie zimną wodą by szybciej ostygł. Odcedźcie bób ponownie i obierzcie go ze skórki.

Rozgrzej małą patelnię z oliwą dodaj rozgnieciony czosnek. Podsmażaj czosnek przez 20 sekund mieszając. Dodaj obrany bób i podsmażaj go 3 – 5 minut mieszając. Na koniec dodaj koper, wymieszaj. Jeśli bób wydaję Ci się mało słony możesz do lekko posolić.

Danie to możesz podawać z ryżem i kurczakiem po indyjsku.

Dodaj komentarz