Witajcie Kochani,
Dziś chciałam zaprezentować Wam moje nowe danie, które na pewno Was ucieszy: Makaron z kiełbasą. Danie to jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, wspaniale nadaje się na gorące dni. Jest również, jak wszystkie moje przepisy, idealne dla dzieci z alergią pokarmową na jajko i mleko, bowiem nie zawiera tych produktów.
Makaron z kiełbasą
Składniki:
- 6 wieprzowych kiełbasek; ja używam aktualnie surowych kiełbasek wieprzowych, ale Wy możecie użyć innych, swoich ulubionych;
- 400 – 500 gram makaronu, ja używam rurek;
- 1 średnia cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 1/2 papryki żółtej;
- 1/2 papryki czerwonej;
- 1/2 papryki zielonej;
- 3 – 4 łyżki groszku zielonego, może być mrożony, możecie także użyć groszek cukrowy;
- 2 – 3 łyżki kukurydzy, może być mrożona;
- zielony szczypiorek, opcjonalnie;
- 2 łyżki oleju;
- garść posiekanej natki pietruszki lub koperku lub świeżej bazylii;
- sól i pieprz, do smaku.
Przygotowanie:
Zacznijcie od nastawienia garnka z dużą ilością posolonej wody. Doprowadźcie wodę do wrzenia i ugotujcie makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jeśli Wasze kiełbaski są surowe, tak jak moje, przysmażcie je na patelni na wolnym ogniu z dwóch stron. Jeśli Wasze kiełbaski nie są surowe opóśćcie ten krok i zacznijcie je kroić na plasterki.
W czasie gdy woda na na makaron się grzeje, a kiełbaski wolno przysmażają, przygotujcie warzywa.
Umyjcie paprykę i pokrójcie ją w paski, obierzcie cebulę i pokrójcie ją w półkrążki, obierzcie 2 ząbki czosnku.
Zielony szczypiorek pokjócie po skosie na 1 – 2 centymetrowe odcinki.
Jeśli Wasze kiełbaski już się przybrązowiły, ściągnijcie je z patelni na talerz i pokrójcie na 5 mm plasterki
Plasterki kiełbasy wsypcie spowrotem na patelnię i przysmażcie je z dwóch stron.
Cebulę wrzućcie do garnka z olejem i lekko zeszklijcie.
Do lekko zeszklonej cebuli dodajcie rozgniecione ząbki czosnku, zmniejszcie ogień i zamieszajcie całość.
Teraz jest czas by wrzucić pozostałe warzywa do cebuli i przysmażać je, mieszając, przez jakieś 3 – 5 minut, w zależności jak bardzo miękkie warzywa preferujecie. Nie polecam przysmażać warzyw za długo, gdyż stracą swój piękny kolor. Pod koniec przysmażania warzyw możecie je lekko posolić i popieprzyć.
Do ugotowanego i odcedzonego makaronu wrzućcie warzywa i przysmażoną kiełbasę. Całość, mieszając możecie podgrzewać przez 2 minuty na bardzo wolnym ogniu. na końcu doprawcie wszystko solą i pieprzem do smaku. Nie zapomnijcie dodać posiekanej zieleniny (koper lub pietruszka lub bazylia). Jeśli nie macie problemu z alergiami możecie danie to wzbogacić o tarty parmezan.
Życzę Wam smacznego i koniecznie dajcie znać co mieliście w lodówce i jak urozmaiciliście to danie. Jestem strasznie ciekawa!
Wyglada bardzo smacznie! Mojemu synkowi i mezowi na pewno bedzie smakowac. Sprobuje….
To prawda. Dzieciaki pewnie lubią takie obiadki
Pozdrawiam
Norbert – Dzieciaki z klasą