Makaron z kiełbasą

Witajcie Kochani,

Dziś chciałam zaprezentować Wam moje nowe danie, które na pewno Was ucieszy: Makaron z kiełbasą. Danie to jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, wspaniale nadaje się na gorące dni. Jest również, jak wszystkie moje przepisy, idealne dla dzieci z alergią pokarmową na jajko i mleko, bowiem nie zawiera tych produktów.

Image

Makaron z kiełbasą

Składniki:

  • 6 wieprzowych kiełbasek; ja używam aktualnie surowych kiełbasek wieprzowych, ale Wy możecie użyć innych, swoich ulubionych;
  • 400 – 500 gram makaronu, ja używam rurek;
  • 1 średnia cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1/2 papryki żółtej;
  • 1/2 papryki czerwonej;
  • 1/2 papryki zielonej;
  • 3 – 4 łyżki groszku zielonego, może być mrożony, możecie także użyć groszek cukrowy;
  • 2 – 3 łyżki kukurydzy, może być mrożona;
  • zielony szczypiorek, opcjonalnie;
  • 2 łyżki oleju;
  • garść posiekanej natki pietruszki lub koperku lub świeżej bazylii;
  • sól i pieprz, do smaku.

Przygotowanie:

  Zacznijcie od nastawienia garnka z dużą ilością posolonej wody. Doprowadźcie wodę do wrzenia i ugotujcie makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Image

Jeśli Wasze kiełbaski są surowe, tak jak moje, przysmażcie je na patelni na wolnym ogniu z dwóch stron. Jeśli Wasze kiełbaski nie są surowe opóśćcie ten krok i zacznijcie je kroić na plasterki.

W czasie gdy woda na na makaron się grzeje, a kiełbaski wolno przysmażają, przygotujcie warzywa.

Image

 Umyjcie paprykę i pokrójcie ją w paski, obierzcie cebulę i pokrójcie ją w półkrążki, obierzcie 2 ząbki czosnku.

Image

Zielony szczypiorek pokjócie po skosie na 1 – 2 centymetrowe odcinki.

Image

Jeśli Wasze kiełbaski już się przybrązowiły, ściągnijcie je z patelni na talerz i pokrójcie na 5 mm plasterki

Image

Plasterki kiełbasy wsypcie spowrotem na patelnię i przysmażcie je z dwóch stron.

Image

Cebulę wrzućcie do garnka z olejem i lekko zeszklijcie.

Image

Do lekko zeszklonej cebuli dodajcie rozgniecione ząbki czosnku, zmniejszcie ogień i zamieszajcie całość.

Image

Teraz jest czas by wrzucić pozostałe warzywa do cebuli i przysmażać je, mieszając, przez jakieś 3 – 5 minut, w zależności jak bardzo miękkie warzywa preferujecie. Nie polecam przysmażać warzyw za długo, gdyż stracą swój piękny kolor. Pod koniec przysmażania warzyw możecie je lekko posolić i popieprzyć.

Image

Do ugotowanego i odcedzonego makaronu wrzućcie warzywa i przysmażoną kiełbasę. Całość, mieszając możecie podgrzewać przez 2 minuty na bardzo wolnym ogniu. na końcu doprawcie wszystko solą i pieprzem do smaku. Nie zapomnijcie dodać posiekanej zieleniny (koper lub pietruszka lub bazylia). Jeśli nie macie problemu z alergiami możecie danie to wzbogacić o tarty parmezan.

Image

Życzę Wam smacznego i koniecznie dajcie znać co mieliście w lodówce i jak urozmaiciliście to danie. Jestem strasznie ciekawa!

2 thoughts on “Makaron z kiełbasą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s